Het belangrijkste voor u begint te naaien

Het allerbelangrijkste punt waar u aan moet denken voor u begint te naaien, is u afvragen: gebruik ik de juiste naald?
Het is af te raden om uw spanning te verzetten, omdat heel uw naaimachine zo kan ontregeld worden. Wanneer uw toestel goed is afgesteld (en dit is zeker zo wanneer u een nieuw toestel koopt of hem eens hebt laten nazien), dan is deze instelling immers goed om bijna alles te naaien.

Enkel de naaldsoort doet er echt toe!

Naalden krijgen een nummer naargelang de diameter van de schacht, en de keuze heeft voornamelijk te maken met de stofdikte.
Naalddiktes variëren van 60/8 tot 110/18. Het eerste cijfer is een metrische waarde, het tweede een Amerikaanse waarde. Hoe groter de waarde, hoe dikker de naald. Fijne stoffen vereisen een fijne naald, dikkere stoffen een bredere naald.

Ondertussen is de naalddikte 110/18 niet meer courant, en wordt deze steeds vaker vervangen door jeansnaalden (100/16). Dit heeft 2 redenen:

  • De jeansnaalden worden gemaakt uit een sterker metaal waardoor ze even sterk zijn als de 110/18-naalden.
  • Aangezien jeansnaalden smaller zijn dan de 110/18-naalden zijn de gaatjes die ze maken in de stof ook kleiner. Hierdoor is het resultaat mooier en beter.

Ook de punt van de naald maakt een verschil. Zo hebt u bijvoorbeeld voor leer een scherpe punt nodig om door de weefstels heen te kunnen, en zorgt een bolle punt ervoor dat geweven materiaal zo weinig mogelijk beschadigd wordt.

Er zijn ook naalden beschikbaar voor andere materialen: voor cordonnet-draad, jeansstof, leer, microtex (zeer fijne stoffen zoals bvb zijde), tweelingnaalden,...

Conclusie: uw startpunt is de naald. Dit maakt het verschil in resultaat!